TÜBİTAK UME’den Sertifikalı Referans Malzeme (SRM) Üretiminin Millileştirilmesi Çalıştayı

Kalibrasyon Komite Toplantısı
20 Ocak 2023
TÜBİTAK UME’den Sertifikalı Referans Malzeme (SRM) Üretiminin Millileştirilmesi Çalıştayı
02 Şubat 2023

TÜBİTAK UME’den Sertifikalı Referans Malzeme (SRM) Üretiminin Millileştirilmesi Çalıştayı

TURKLAB olarak, 19 Ocak 2023 tarihinde TÜBİTAK UME’nin (Ulusal Metroloji Enstitüsü) koordinasyonu ve organizasyonunda, tüm gün süren “SRM Üretiminin Millileştirilmesi Çalıştayı”na Başkan Yardımcısı Neşe Güneş tarafından katılım sağlanmıştır. Başarılı geçen etkinlikte uygunluk değerlendirme sektöründe ölçüm kalitesinin sağlanmasında kullanılan SRM’nin, üretiminin yerli ve millileştirilmesinin önemi, yurt dışına bağımlılığın önüne geçilmesi ve sağlayacağımız kazanımlar değerlendirilmiştir.

UME’nin Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında 2019’da başlatılan, %98’i ithal edilen SRM’lerin yerli milli olarak üretilmesi ve ilerleyen süreçte Türkiye’nin bu alanda da sürdürülebilir ve rekabetçi ihracatçı konumuna gelmesi yolunda kamu ve özel sektör arasında mevcut iş birliğinin artırılması ve iş bölümü yapılarak kaynakların verimli bir biçimde kullanılması yönünde görüş birliği sağlandı. Projeyle, uygunluk değerlendirme sektörünün SRM’lere ekonomik ve kolay erişimin olması sağlanması beklenmektedir.

Çalıştayda paydaşların ülkemizde sertifikalı referans malzemesi üretiminin mevcut durumu ve gelecek planları hakkında bilgi paylaşımı, kurumsal kapasitenin ortaya çıkarılması ve olası ortak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Sektörel bazda ihtiyaç tespiti yapılması amaçlanmıştır.

 Kümelenme çalışmasında;

•          Kurumsal RM üretim planları (üretim planı, akreditasyon hedefleri vb)

•          Altyapı olanakları ve olası ortak üretim çalışmalarına katkı (malzeme işleme, SRM’lerin ölçümü, depolama vb)

•          Sektörel bazda SRM/ RM ihtiyaç listesinin belirlenmesi yapılmıştır.

34 farklı kurum ve kuruluştan 100’ün üzerinde temsilcinin katıldığı çalıştayda özellikle ölçüm kalitesini güvence altına alma amacı doğrultusunda uygun sertifikalı referans malzemelerin kullanımı adına yapılacak farkındalık çalışmaları ve çoğu yurt dışı kaynaklı bu malzemelerin yerli ve milli olarak üretimi fırsatları değerlendirilmiştir.

Etkinlikte, SRM çeşitliliği düşünüldüğünde başlangıç olarak “Gıda ve Yem”, “Enerji ve Yakıt”, “Malzeme ve Cevherler”, “Klinik”, “Çevre” olmak üzere gruplandırma yapıldı. Ulusal ortak projeyi yönetebilmek için kurumsal gereksinimleri derleyip ortak gereksinimler çerçevesinde kümelenmeler oluşturarak sorun ele alınmıştır.

Ülkemiz adına yapacak Milli Teknoloji hamlesinde TURKLAB UME iş birliği çok büyük önem arz etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize katılın

Şifre Sıfırlama

E-posta adresinizi girin. E-posta ile yeni bir şifre alacaksınız.