Sektörün Geleceği Şekilleniyor
TURKLAB, 7 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen “Global Ekonomide Uygunluk Değerlendirmesinin Yeri ve Önemi Konferansı” kamu ve özel sektör temsilcilerini ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Etkinlikte, uygunluk değerlendirmesinde global standartlara uyum, uygunluk değerlendirmesi programlarının önemi, uygunluk değerlendirmesinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve uygunluk değerlendirme süreçlerindeki etkileri değerlendirildi.
Teknolojideki ilerlemeler, sürdürülebilirliğe artan odaklanma ve gelişen tüketici beklentileriyle sektörümüz hem heyecan verici fırsatlarla hem de önemli zorluklarla karşı karşıya bırakmıştır. Baş döndürücü hıza sahip bu gelişmeler doğrultusunda düzenleyici yeni kural ve yasal düzenlemeler, küresel tedarik zincirlerinde daha fazla verimlilik, şeffaflık ve güvene duyulan ihtiyaçlarla birlikte Uygunluk Değerlendirmesi sektörü de etkilenerek hızla değişmektedir. Bilgiye erişim kolaylaştıkça, teknolojik değişime uyum sağlamak için öngörülen süreler kısalmakta, bu da tüm paydaşlar için her güne yenilikleri takip etmekle kalmayıp, uyumlaştırması için tehdit ve fırsatları birlikte sunuyor.
Konferansa 200’e yakın sektör temsilcisi katılım sağlarken, açılış konuşmalarında uygunluk değerlendirmesi sektörünün önemli isimleri yer aldı. TURKLAB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Halit Karaboğa, TÜBİTAK UME Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Süleyman Zühtü Can, TSE Genel Sekreteri Sayın Aykut Kırbaş, TÜRKAK Genel Sekreteri Sayın Banu Müderrisoğlu ve Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Sayın Hakkı Karabörklü, sektöre dair kritik mesajlar verdi.
Saha profesyonelleri ve akademik kadrolardan alanında uzman konuşmacılar farklı perspektiflerden sektöre yön verecek konuları ele aldı. Gün boyu devam eden oturumlarda konuşmacılar uygunluk değerlendirmesinde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik kapsamında global pazara erişimde fırsatları ve uyumlaştırılması gerekli kriterleri gündeme taşıdı. Gönüllü belgelendirme programlarına yönelik cam, beton, yangın konularında başarılı uygulama örneklerinin paylaşıldığı sunumlar sektör ve ülke ekonomisine kattığı değerin rakamsal boyutları katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Konferansta Öne Çıkan Konular; Uygunluk Değerlendirmesinin Ekonomiye Etkileri, Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Programları ve Sektörel Uygulama Örneklerine yönelik bilgiler paylaşıldı. Sürdürülebilirlik, Yeşil Dönüşüm ve Dijitalleşme gibi değişim içeren konuların uygunluk değerlendirmesi ile ilişkileri anlatıldı. Global Ticaretin Artırılmasında Laboratuvarların Rolü hakkında veriler paylaşıldı. Sponsorlarımızın konferans konusu ile ilgili başarı hikayelerine yer verildi.
“Uygunluk Değerlendirmesinin Geleceği” konulu Panel’de ise, uygunluk değerlendirmesinde dijitalleşme konusunda uygulama örnekleri paylaşıldı. Uygunluk değerlendirmenin global büyüklüğü ve Türkiye pazarının büyüklüğü tartışıldı. Uygunluk Değerlendirmesinde kullanılan, dijitalleşme metotlarından olan yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri ve makine öğrenmesi hakkında değerlendirmeler yapıldı. Uluslararası ticarette fırsat ve tehditler ele alınarak, sektörün dönüşüm yolculuğunda izlemesi gereken yol haritası konusunda vizyon açıcı tartışmalar yapıldı.
Konferans, uygunluk değerlendirmesi sektörünün dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ekseninde hızla dönüşeceğini ve global standartlarla daha etkin bir yapıya bürüneceğini ortaya koydu. TURKLAB, sektör paydaşlarını ortak bir vizyonda buluşturmayı ve geleceğin standartların belirlenmesinde katkı sağlamayı değil, bizzat standartların oluşturulmasında öncü bir rol üstelenmemizin önemi vurgulandı.
Sektör konuşmacılarına günün anısına plaketleri takdim edildi, toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Global Ekonomide Uygunluk Değerlendirmesinin yeri ve önemi yolculuğunda değişimlerin sektörümüz ve paydaşlarımız için ne anlama geldiğini, en önemlisi sürdürülebilir bir gelecek için nereye doğru evrilmemiz gerektiğini birlikte keşfettik. Yazar ve İş Yöneticisi Seth Godin’in bir sözü var, “Bir şeye başlamaktan ve başarısız olmaktan daha kötü olan tek şey, bir şeylere başlamamaktır.”
“UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ İLE GELECEĞİN GLOBAL TİCARETİNE HEP BERABER YÖN VERELİM”
KONFERANS BİLDİRİ ÖZETİ KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYINIZ
KONFERANS SUNUMLARI İÇİN TIKLAYINIZ